29 Nisan 2008 Salı

LİSE1. SINIFLAR 1. DÖNEM 3. YAZILI

LİSE1. SINIFLAR 1. DÖNEM 3. YAZILI
1. Proteinleri diğer organik besin maddelerinden ayıran en önemli fark nedir?
PROTEİNLERİ DİĞER BESİNLERDEN AYIRAN EN ÖNEMLİ FARK SENTEZLENİRKEN DNA ŞİFRESİ KULLANILMASIDIR.

2. Yağda eriyen vitaminlerle suda eriyen vitaminleri 4 özellik yönüyle karşılaştırınız.
YAĞDA ERİYENLER SUDA ERİYENLER
—A,D,E,K vitaminleridir -B,C vitaminleridir.
—Fazlaları karaciğerde depolanır -Fazlaları idrarla atılır
—Her gün almak zorunlu değildir -Her gün alınmalıdır
—Hücreye fosfoipitlerden geçerler -Hücreye porlardan geçerler

3. Aşağıdaki şekilde reaksiyon hızlarını yavaştan hızlıya doğru yazınız. Ve sebeplerini açıklayınız.

0=Kuşbaşı kaynatılmışparçakuşbaşıezilmiş
Kaynatılmışta reaksiyon olmaz, çünkü enzimler yüksek ısıda bozulurlar. Parça ciğerde tepkime en yavaştır çünkü yüzeyi en küçüktür. Ezilmiş ise yüzey alanı bakımından en zengin olduğu için en hızlı tepkimenin görüldüğü ciğerdir.

4. Aşağıdaki soruların başına doğru ise D, yanlış ise Y yazınız.
D… Enzimler reaksiyonu başlatmazlar, başlamış reaksiyonları hızlandırırlar.
D… Şekerler; monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olmak üzere 3 grupta incelenirler.
Y… Aktif olan enzimler –jen eki ile biter, inaktif olanlar ise –az eki ile biter.
Y… Enzimlerin etki ettikleri maddeye mineral denir.
D… Reçel ve pekmezin bozulmamasının nedeni ortamda %18’den az su olmasıdır.
Y… Canlı sistemlerindeki katalizörlere mineral denir.
Y… Sübstratın yüzeyi ne kadar geniş ise reaksiyon o kadar yavaştır.
Y… Enzimler, reaksiyondan bozulup çıkarlar ve bir daha asla kullanılmazlar.
D… Böcek ilaçları, ağır metaller ve yılan zehri gibi bazı maddeler enzimlerin çalışmalarını engeller. Böyle maddelere İNHİBİTÖR maddeler denir.
D… Yağda erimeyen vitaminler B ve C vitaminleridir.

5. Enzimlerin çalışmasına sıcaklığın etkisini bir grafik çizerek gösteriniz.

6. “Besin maddelerinde K.hidrat, protein ve yağların tespiti” deneyi ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.



a)Glikoz testini anlatınız.(2 tane)
%5 LİK GLİKOZ ÇÖZELTİSİNDEN BİR DENEY TÜPÜNE 5 mg KONUR. VE ÜZERİNE FEHLİNG A+B DAMLATILIR. VE ISITILIR. BELLİ BİR SÜRE SONRA KİREMİT KIRMIZISI RENK OLUŞUR.
%5 LİK GLİKOZ ÇÖZELTİSİNDEN BİR DENEY TÜPÜNE 5 mg KONUR. VE ÜZERİNE BENEDİCT ÇÖZELTİSİ DAMLATILIR. VE ISITILIR. BELLİ BİR SÜRE SONRA KİREMİT KIRMIZISI RENK OLUŞUR.
b)Nişasta testini anlatınız.(5 tane)
ELMA ÜZERİNE İYOT DAMLATILDI. VE RENK MAVİ MORA DÖNÜŞTÜ.
MUZ ÜZERİNE İYOT DAMLATILDI. VE RENK MAVİ MORA DÖNÜŞTÜ.
EKMEK ELMA ÜZERİNE İYOT DAMLATILDI. VE RENK MAVİ MORA DÖNÜŞTÜ.
ELMA ÜZERİNE İYOT DAMLATILDI. VE RENK MAVİ MORA DÖNÜŞTÜ.
TOZ NİŞASTA ÜZERİNE İYOT DAMLATILDI. VE RENK MAVİ MORA DÖNÜŞTÜ.

7. Aşağıdaki boşluklara en uygun kelimeleri yazınız.
• Enzim ile Sübstrat arasında …ANAHTAR - KİLİT…….. uyumu vardır.
• Enzimlerin etkinliklerini arttıran maddelere ………AKTİVATÖR……… denir.


• A …SÜBSTRAT…., B …ENZİM…………, AB …ENZİM- SÜBSTRAT BİLEŞİĞİ….., C ve D …ÜRÜN..dir.
• Enzimlerin yapısındaki protein kısma …APOENZİM….…, mineral kısma …KOFAKTÖR… ve vitamin kısmada …KOENZİM…. denir.
• Yumurta akında, bol miktarda protein bulunur ve proteinlerin ayıracı …BİÜRET / NİTRİK ASİT / FEHLİNG..dir.

8. Aşağıda verilen örnek ve özelliklerin Doymuş ya da doymamış yağlardan hangilerine ait olduklarını karşılarına yazınız.
DOYMUŞ YAĞ veya DOYMAMIŞ YAĞ
ÖRNEK= Mısır Özü yağı= Doymamış yağ
Tere yağ= DOYMUŞ Yağ
Zeytin yağ= DOYMAMIŞ Yağ
Bitkiseldirler= DOYMAMIŞ Yağ
Oda sıcaklığında katı halde bulunmak= DOYMUŞ Yağ
Kalp ve damar sağlığı açısından yararlı olmak= DOYMAMIŞ Yağ